
Gisteren keek ik op de TV naar een stukje koning-kluk huis met veel appelwangen en geluk.
Geluk is warm en als het in de vorm van appel komt is dan is het helemaal fijn. Niet alleen die van Oranje zijn geschikt voor consumptie in bijvoorbeeld de Gluhwein maar ook een rode winterappel valt hier erg in de smaak.
Rode schil, stevig hard vruchtvlees, zelfs Princess Sneeuwwitje viel ervoor...
Dus in de oven zetten en na 30 minuten een stevige winterwandeling met de hond gemaakt te hebben zijn ze klaar om opgepeuzeld te worden. Met of zonder Amaretto of Oranjebitter!
Warme appels met bitterkoekjes & vanillesaus
Een hartverwarmend toetje voor de donkere dagen voor kerst. Voor 4 personen
• 3 appels (500 gram)• 2 eetlepels appeldiksap• 1 theelepel kaneel
Korst• 100 gram bitterkoekjes• 50 gram hazelnoten• 25 gram suiker• 25 gram boter• eventueel 2 eetlepels Amaretto
Vanillesaus• 100 ml vanillevla• 100 ml slagroom• 2 eetlepels suiker
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Meng de appeldiksap en het kaneel door de appelstukjes. Doe de appels in een ovenschaal. Snijd de bitterkoekjes eerst zo klein mogelijk (erg plakkerig) en maal ze daarna bij voorkeur nóg fijner in een keukenmachine. Maal de hazelnoten apart fijn in een keukenmachine. Meng de koekjes met de noten en de suiker. Smelt de boter en roer door het koekje mengsel. Laat afkoelen. Roer als laatste de Amaretto erdoor. Verdeel het koekje mengsel over de appels en druk stevig aan. Zet de schaal circa 30 minuten in een voorverwarmde oven van 150C tot de korst goudbruin en knapperig is en de appels zacht zijn geworden. Klop ondertussen de slagroom stijf met de suiker en roer door de vla. Serveer de warme appels met de vanillesaus.
(Bron: Tina de Vries, vegetarische kookcursussen & diëtist)
Een hartverwarmend toetje voor de donkere dagen voor kerst. Voor 4 personen
• 3 appels (500 gram)• 2 eetlepels appeldiksap• 1 theelepel kaneel
Korst• 100 gram bitterkoekjes• 50 gram hazelnoten• 25 gram suiker• 25 gram boter• eventueel 2 eetlepels Amaretto
Vanillesaus• 100 ml vanillevla• 100 ml slagroom• 2 eetlepels suiker
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Meng de appeldiksap en het kaneel door de appelstukjes. Doe de appels in een ovenschaal. Snijd de bitterkoekjes eerst zo klein mogelijk (erg plakkerig) en maal ze daarna bij voorkeur nóg fijner in een keukenmachine. Maal de hazelnoten apart fijn in een keukenmachine. Meng de koekjes met de noten en de suiker. Smelt de boter en roer door het koekje mengsel. Laat afkoelen. Roer als laatste de Amaretto erdoor. Verdeel het koekje mengsel over de appels en druk stevig aan. Zet de schaal circa 30 minuten in een voorverwarmde oven van 150C tot de korst goudbruin en knapperig is en de appels zacht zijn geworden. Klop ondertussen de slagroom stijf met de suiker en roer door de vla. Serveer de warme appels met de vanillesaus.
(Bron: Tina de Vries, vegetarische kookcursussen & diëtist)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten