Mijn ouders hebben in mijn jeugd de aarde omgezworven en mijn broer en ik mochten mee...
Op een gegeven moment waren we weer eens terug in Nederland en ik geloof dat ik een jaar of 11-12 was dat mijn vader zijn geproefde oliebollen ging maken.
Mijn vader houd van overdrijven, dat maakt duidelijk zegt men daarover, en er waren wel meer mensen die een oliebol van zijn hand lustte dus hij had wat meer meel gebruikt als gebruikelijk, wat meer rozijnen en ook wat meer gist.
Alles werd met vaardige hand gekneed en de emmer met deeg werd compleet met natte theedoek erover naast de verwarming gezet, rusten en rijzen en mijn vader nam een biertje.
Al snel bolde de theedoek op, ten teken dat er aan het gistingsproces niets mankeerde.
Mijn vader niet te lui, die deed wat hij met alles deed dat vloeibaar was en weg moest: in de WC gooien en doortrekken. Nu heeft gist de neiging om door meer kneden en meer water...meer te gaan gisten dus U begrijpt het, op een gegeven moment kwam het deeg over de WC pot..Pa had de verhoudingen toch iets verkeerd ingeschat. U kent mijn Vader niet maar misschien heeft u zelf een vader, nou mensen die hebben niets verkeerds, dat lag aan het GIST! Exact, net wat U zegt: het GIST!
Het ultieme recept voor sublieme oliebollen:
500 gram patentbloem
50 gram verse gist
1/2 liter volle lauwe melk
2 eetlepes suiker en een pietsies zout
200 gram rozijnen
100 gram krenten
een appel liefst goudreinetten
Nu wordt er nog gestreden over het vet waarin ze gebakken dienen te worden, bij ons was dat steevast Ossewit of Smout zoals de Belgen dat zeggen maar Archideolie, zonnebloem of olijf kan ook. Ieder zijn smaak zullen we maar zeggen.
En gebruik vooral vers gist!
zondag, december 30, 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten