
In deze tijden van aangehaalde vriendschapsbanden is wel erg leuk om elkaar vriendschapbrood te schenken. Bak gezellig een brood ( of lekkere koekjes) en geef het weg...
Maar ja, leuker is een beetje deeg te schenken zodat de ontvanger verder kan bakken.
Zo kreeg ik jaren geleden een potje met inhoud van Toor, een goede kennis( zie www.limhaas.nl)
die verhuist is en die ik ( helaas) uit het oog verloren ben. Mooie gelegenheid haar weer eens te schrijven!
Probleem is dat ik nooit zulk geweldig lekker brood ermee gemaakt heb, maarja dat kan ook heel goed aan de oven gelegen hebben. Het rees niet en werd keihard, hoewel smakelijk.
Inmiddels heb ik een nieuwe keuken met nieuwe oven en zal het zul wel gaan lukken.
Ik ga dus vriendschapsbrood maken en deeg weggeven zoals Toor dat deed, een mooie gedachte voor het nieuwe jaar!
Toor schreef me jaren geleden:
Hier mijn zuurdesem: In een glazen pot 1 kop magere of halvolle warme melkdoen en daar 2 eetlepels magere yoghurt of biogarde door roeren Deksel opde pot doen en twee dagen laten staan op een warme plaats. Dan 1 grote kopkop volkoren meel erbij doen, het moet dik vloeibaar zijn. Als het te dikis wat water erbij doen. Roeren en nog 3 dagen laten staan tot jebubbeltjes ziet. Nu heb je de basis.Dan neem je een pond meel ( 3 volle bekers) en doet er 3 volle eetlepels
zuurdesem, 1 volle thl zout en iets minder dan 3 dl lauw water en een thl suiker
of honing of ander zoets door.
Ik doe dat trouwens allang niet meer, iets zoets maar in het begin zou ik het
wel doen, het helpt het rijsproces.
Ook neem ik nu altijd maar 2 hele volle eetlepels.
Als je een broodbakmachine hebt zet je die op kneden. Als je hem helemaal in de bbm doet kan je dit 's avonds doen en 's morgens laten bakken zodat het dehele nacht kan rijzen.. Ik kneed het na het bbm kneden nog even door en doehet dan in een ingevette broodbakvorm en laat het rijzen tot boven de randop een warme plaats, wat wel zeker 3 uur of langer duurt.
Dan op 200 graden 50 minuten bakken.
Als je alles met de hand doet heel goed kneden, laten rijzen, weerkneden, in bakvorm laten rijzen en bakken. Als het rijzen heel goed gaat kan jehet ook meteen in de bakvorm doen en 1 x laten rijzen tot het hoog genoegis.Je vult de pot na gebruik weer aan met met water en meel, het moet vrij dikzijn en je ziet kleine belletjes. Na een tijdje doe ik het over in een anderepindakaas-van- de- Aldi pot. Je kan het lang in de ijskast bewaren en zelfsinvriezen. Als je het lang bewaart zou ik er voor de zekerheid af en toeeen beetje meel en water bij doen en even roeren. Al las ik van iemand diehet een half jaar had bewaard en toen ze het desem even bij de kachel zettehet zuurdesem weer begon te werken.Ik gebruik het om de dag.
Als een gewoon brood eenmaal goed lukt kan je er alles door doen wat je maar
lekker vindt. Hartig: gebakken uitjes en paprika of olijven of allerlei groene kruiden of ui en kaas of kummel of noten enz
Zoet:rozijnen, gedroogde pruimen of abrikozen met kaneel, chocola en kokos, gember enz.
Ik bak er ook pizzabodems mee, kleine pannenkoekjes enz.
zuurdesem, 1 volle thl zout en iets minder dan 3 dl lauw water en een thl suiker
of honing of ander zoets door.
Ik doe dat trouwens allang niet meer, iets zoets maar in het begin zou ik het
wel doen, het helpt het rijsproces.
Ook neem ik nu altijd maar 2 hele volle eetlepels.
Als je een broodbakmachine hebt zet je die op kneden. Als je hem helemaal in de bbm doet kan je dit 's avonds doen en 's morgens laten bakken zodat het dehele nacht kan rijzen.. Ik kneed het na het bbm kneden nog even door en doehet dan in een ingevette broodbakvorm en laat het rijzen tot boven de randop een warme plaats, wat wel zeker 3 uur of langer duurt.
Dan op 200 graden 50 minuten bakken.
Als je alles met de hand doet heel goed kneden, laten rijzen, weerkneden, in bakvorm laten rijzen en bakken. Als het rijzen heel goed gaat kan jehet ook meteen in de bakvorm doen en 1 x laten rijzen tot het hoog genoegis.Je vult de pot na gebruik weer aan met met water en meel, het moet vrij dikzijn en je ziet kleine belletjes. Na een tijdje doe ik het over in een anderepindakaas-van- de- Aldi pot. Je kan het lang in de ijskast bewaren en zelfsinvriezen. Als je het lang bewaart zou ik er voor de zekerheid af en toeeen beetje meel en water bij doen en even roeren. Al las ik van iemand diehet een half jaar had bewaard en toen ze het desem even bij de kachel zettehet zuurdesem weer begon te werken.Ik gebruik het om de dag.
Als een gewoon brood eenmaal goed lukt kan je er alles door doen wat je maar
lekker vindt. Hartig: gebakken uitjes en paprika of olijven of allerlei groene kruiden of ui en kaas of kummel of noten enz
Zoet:rozijnen, gedroogde pruimen of abrikozen met kaneel, chocola en kokos, gember enz.
Ik bak er ook pizzabodems mee, kleine pannenkoekjes enz.
Nou Toor, je ziet het , ik denk nog wel eens aan je en hoop dat het je goed gaat!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten